|
rasarit vazut din geamul pensiunii la Ranca |
Transalpina este drumul care trece la cea mai mare altitudine dintre drumurile rutiere din Romania. Altitudinea maxima la care ajunge este de 2150m. Lungimea lui este de aproximativ 120 km. Este de curand asfaltat, ceea ce inseamna ca drumul e foarte bun deocamdata.
|
statiunea Ranca vazuta in lumina diminetii |
Asfaltarea drumului a avut ca efect cresterea dramatica a numarului de turisti si masini in zona. Drept urmare la Ranca s-a inceput constructia de pensiuni, binenteles dupa modelul clasic in Romania de turism prost inteles cu constructii urate si de proasta calitate, facute in graba, probabil fara niciun plan urbanistic, respectand dictonul 'hai sa omoram gasca cu ouale de aur'. Asa ca daca te cazezi la Ranca de fapt te cazezi intr-un santier in lucru. Pensiunea la care am fost cazat era terminata, dar in jurul ei se construia. Avand o forma banala ca si constructie, la tot pasul gaseai la aceasta pensiune dovezi de lucratura facuta in graba. Balustrada de acces spre camera se clatina de parca era pusa sa te dezechilibrezi, geamurile (termopan) erau lipite de jur imprejur cu scotch, probabil pentru ca nu erau destul de etanse. Usa spre balcon ba se deschidea, ba nu se deschidea, etc.
La toate acestea se adauga ca administratorii pensiunii nu se ocupa de gunoi ci trebuie sa il iei tu cu tine, lucru destul de ciudat pentru o statiune turistica cu drum de acces asfaltat. Totusi privelistea din camera era superba, poza cu rasaritul de mai sus, fiind facuta direct din camera in care am fost cazat.
|
in poza se observa punctul cu altitudine
maxima a Transalpinei |
In ceea ce priveste drumul asfaltat, el permite accesul multor persoane in inima muntelui ca sa zicem asa. Partea proasta a acestui aspect este ca la noi in general unde se poate ajunge cu masina, incepe si zona sa aibe cat mai multe urme de "civilizatie". Astfel vom putea observa pungi duse de vant de colo colo, pentru a popula si culmile pe care drumul nu ajunge. Aceste pungi amintesc de punga care se unduia frumos in vant in filmul 'American Beauty', cu diferenta ca la noi sunt mai multe pungi si nu e niciun ciudat romantic care sa le filmeze.
Unii indivizi au considerat prea banal sa ramana cu masina numai pe drumul asfaltat, luand-o cu masina frumos pe pajiste ca niste descoperitori neinfricati a caror singura frica este sa faca cativa pasi pe jos.
Dar hai sa las aspectele negative si sa spun ca drumul este spectaculos. Parca iti vine sa te opresti la fiecare 100 de metrii ca sa admiri peisajul. Din punctul asta de vedere recomand oricui sa treaca odata macar prin zona. E bine, daca va duceti, sa nu fiti sofer, pentru ca e greu sa te concentrezi si la drum si sa admiri si peisajul in acelasi timp. Deasemenea e bine sa fiti atenti la vreme pe perioda pentru care v-ati propus sa mergeti, pentru ca daca vremea e mohorata aveti sansa sa conduceti printre nori si sa nu vedeti mare lucru.
Nu mai ramane de spus decat ca cei de la Top Gear ar trebui sa viziteze si Transalpina dupa ce au facut Transfagaraseanul renumit ca fiind unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume. Cu siguranta Transalpina va fi incadrat in aceeasi categorie selecta facand cunoscuta Romania in lume - in mod paradoxal - pentru drumurile ei superbe.
Pozele sunt realizate cu aparatul nikon d90 si lentila
nikon nikkor AF-S 18-200 VR.
aruncati o privire si pe abumul meu de fotografie care contine imagini facute pe teritoriul Transilvaniei.